هنر میناکاری روی شیشه

ساخت وبلاگ
<strong>میناکاری</strong> روی <strong>شیشه</strong>

میناکاری روی شیشه


میناکاری روی شیشه یکی از هنرهای قدیمی بشمار می رود که هم در ایران و هم در کشورهای دیگر رواج زیادی داشته. طرح میناکاری روی شیشه بر اساس آداب و رسوم و عقاید هر منطقه ایی می تواند متفاوت باشد. بر این اساس فارغ از هنر مینا کاری ما شاهد شاهکارهای زیادی در سراسر دنیا هستیم. عکس میناکاری روی شیشه از هنرمندان کشورهای مختلف نشان از اهیمت این هنر در بین مردمان آن سرزمین می دهد. معمولا ارزش های هر ملتی بصورت بصورت هنری نزد مردم بزرگ داشته می شود. نقاشی روی شیشه و سفال و دیگر فلزات با توجه به سلیقه مردم و  مواد در دسترس هنرمندان هر منطقه انجام می گشته و هر کدام نیاز به فراگیری اطلاعات مشخصی از تجربیات اساتید آن هنر داشته. آموزش مینا کاری روی شیشه هم نیاز به کسب تجربه دارد.


اگر شخصی هستید که به رنگین بودن اطراف خود علاقه داشته و از دیدن آن لذت می برید، تجربه ی مینا کاری روی شیشه پیشنهاد ما به شماست. برای مینا کاری روی شیشه و ظروف کوچک نیازی به مهارت های خیلی پیشرفته و حرفه ای نقاشی ندارید. فقط کافی است با طرح ساده و مورد علاقه ی خود بر سطح شیشه مورد نظرتان، نمونه ای از یک مینا کاری روی شیشه را خلق کنید.

مینا کاری روی شیشه یکی از شاخه های هنر مینا کاری می باشد. قبل از پرداختن به مقوله ی مینا کاری روی شیشه لازم است تا بررسی و معرفی هنر مینا کاری بپردازیم.

مینا کاری چیست؟

اگر بخواهیم نزدیک‌ترین معنای لغوی برای مینا را در نظر بگیریم، به معنی آسمان آبی بیان می شود. مینا کاری هنری است که می توان به وسیله ی آن طرح‌های متفاوتی که معمولاً با قلمی سفید انجام می شود، بر روی ظروف مسی، نقره‌ای، طلایی و شیشه ای نقش زد. رنگ زمینه طح های مینا کاری شده معمولا به رنگ های آبی، سبز و در مواردی نیز قرمز می باشد. بدین ترتیب هرگاه از دریچه ی هنر به درون ظروف مینا کاری شده بنگریم، تصویری زیبا از پهنای آسمان آبی را برای ما تداعی می کند. شاید به موجب همین تداعی شدن آبی اسمان است که این هنر آسمانی را نیز مینا کاری نامیده اند. مینا کاری روی طلا، شیشه و سفال و دیگر مواد و فلزات انجام می گردد. میناکاری سفالی بیشتر در شهر لاله جین (لالجین) همدان انجام می شود.


هنر مینا کاری در ایران و جهان

یکی از موارد قابل بررسی در زمینه ی هنر مینا کاری در مورد لعاب شیشه‌ای مینا بر روی فلزات است. در این رابطه گفتنی است در طی کاوش‌های انجام شده در نهاوند، که یک جفت گوشواره طلا یافت شده که سبک طراحی به کار رفته در طلا کاری آن به سده های هفتم الی هشتم پیش از میلاد مرتبط می شود.
همچنین یکی دیگر از نمونه های قدیمی هنر مینا کاری بازوبندی از طلا بوده که مزین شده به مینا کاری می باشد و طرح های نقش زده شده بر روی آن که مربوط به دوران هخامنشیان می‌باشد. در حال حاضر این اثر هنری و باستانی در موزه ویکتوریا و آلبرت در لندن نگهداری می‌شود.

طرح میناکاری روی شیشه
عکس میناکاری روی شیشه

دوران اوج هنر مینا کاری در ایران

دوران اوج هنر مینا کاری در ایران مربوط به دوره سلجوقیان می باشد. در این دوران تهیه ی ظروف برنجی و مینا کاری رواج داشته است و این آثار به کشورهای همسایه نیز فرستاده می‌شده‌ است. به عنوان یکی از نمونه‌های ارزشمند هنر مینا کاری در این دوران می توان به «سینی آلب ارسلان» اشاره کرد نمونه ای که میناکاری بر روی نقره می باشد. محافظت از این اثر باستانی هم اکنون بر عهده ی موزه صنایع ظریفه بوستون می باشد. این اثر هنر دست استادی به نام «حسن الکاشانی»می باشد و نام وی با خط کوفی بر روی آن حک شده‌ است. شیشه های میناکاری از دوره های مختلف نشادن دهنده ارزش این هنر نزد آن مردمان داشته.


هنر مینا کاری روی شیشه

اگر شخصی هستید که به رنگین بودن اطراف خود علاقه داشته و از دیدن آن لذت می برید، تجربه ی مینا کاری روی شیشه پیشنهاد ما به شماست. برای مینا کاری روی شیشه و ظروف کوچک نیازی به مهارت های خیلی پیشرفته و حرفه ای نقاشی ندارید. فقط کافی است با طرح ساده و مورد علاقه ی خود بر سطح شیشه مورد نظرتان، نمونه ای از یک مینا کاری روی شیشه را خلق کنید. میناکاری روی شیشه اموزش متفاوتی با سایر میناکاری ها دارد.

تاریخچه مینا کاری روی شیشه

بعد از دوران حکومت قاجار این هنر مینا کاری برای مدتی به دست فراموشی سپرده شد. اما حضور هنرمندانی همچون شکرالله صنیع زاده این هنر توانست دوباره به روز های پر شکوه خود باز گردد. همچنین افزون بر مواردی که در قبل به آن ها اشاره شد مینا کاری روی شیشه نیز رواج بسیار پیدا کرد. اکنون بسیاری از هنرمندان باتجربه و خوش‌ذوق در زمینه مینا کاری روی شیشه فعالیت می‌نماید.
مینا کاری روی شیشه شاخه ای از هنر مینا کاری می باشد. هم‌اکنون بانوان بسیاری پا به عرصه مینا کاری نهاده‌اند. با فعالیت آنان در حوزه ی مینا کاری روی شیشه بسیاری از ظروف و نقوش مینا کاری روی شیشه ی موجود در بازار به وسیله دستان هنرمند زنان ایرانی شکل گرفته‌است.


مینا کاری روی شیشه چیست؟

هنر مینا گری یا مینا کاری روی شیشه، تزئین ظروف و اشیا مختلف شیشه ای با هنر رنگ ها و نقاشیاست. مینا کاری روی شیشه هنری است که قرن ها در میان ملل مختلف محبوبیت داشته و می توان آثار متعدد و متنوعی از این هنر را در موزه های مختلف ایران و جهان مشاهده کرد. علاوه بر ظروف شیشه ای که با این هنر زینت یافته اند، می توان به نقاشی های حرفه ای و همچنین کنده کاری های پیچیده و ظریفی که به واسطه ی هنر مینا کاری روی شیشه خلق شده اند، در طول تاریخ، از گذشته های دور تا به امروز توسط هنرمندان چیره دست در این رشته اشاره کرد.

نقاشی روی شیشه و سفال
آموزش مینا کاری روی شیشه

انواع مینا کاری روی شیشه

مینا کاری روی شیشه می تواند گاهی طرح ها حتی خطوط ساده رنگی بر روی شیشه باشند. همچنین گاهی این هنر بر بدنه ی ظروف شیشه ای نقش ببندد تا آن ها را به ظروفی بسیار زیبا و چشمگیر تبدیل کنند. به عنوان مثال آراستن بطری‌های شیشه ای، لیوان‌، ظروف شیشه‌ ای و همچنین آینه‌ هایی در ابعاد کوچک و بزرگ با هنر مینا کاری تبدیل به اثری هنری گشته که به همراه نقاشی های ظریف و زیبای آن، می تواند نتیجه ای لذت بخش و چشم نواز را به جا بگذارد.


مینا کاری روی شیشه در طول تاریخ

مینا کاری روی شیشه، هنر رنگ کردن و طح زدن روی شیشه است. هنری زیبا و چشم نواز که در گذشته با کنار هم قرار دادن تکه شیشه های رنگین آغاز شد. این هنر در ابتدا برای تزئین مکان های عمومی مانند معبد و کلیسا به کار می رفت و امروزه به شیوه ای کاملا حرفه ای و هنرمندانه درطراحی و تزیین دکوراسیون و ظروف مختلف شیشه ای مورد استفاده قرار می گیرد.
بنا بر شواهد و آثار بجا مانده از هنر مینا کاری روی شیشه در طول تاریخ، این هنر در اروپا همزمان با ساخت کلیساها که عمدتا دارای پنجره هایی با شکوه بودند، آغاز شد. بسیاری از اطلاعات به دست آمده از هنر مینا کاری روی شیشه در اروپا، شامل ساخت شیشه های رنگی از قرون وسطی می باشد که هنر دست یک راهب آلمانی قرن دوازدهم به نام تئوفیلوس است.
هنر مینا کاری روی شیشه، احتمالا الهام گرفته از شیشه بندی در قاب گچی(مربوط به خاور نزدیک) می باشد که در اروپا برای به تصویر کشیدن تمثال قدیسان و صحنه های دینی استفاده می شده است.

به طور کلی هنر مینا کاری روی شیشه در ایران در دوران قاجار بین مردم محبوبیت یافت و هنرمندان زیادی به این هنر پرداختند.